"Da-i cu spritu', da-i cu spritu', pan' la ziua
Gal gal gal, gal gal gal
Pe soseaua gatului
Sa-ti ajunga pana-n suflet,
Gal gal gal, gal gal gal
Si sa-ti stinga focul lui.
Bea pana in zori, toarna vin pana ai sa mori
Spritul iti alina inima.
Bea pana la moarte fiindca vinu-i ca un frate,
Bea pana te-oi satura."
Deh, romanu' e nascut poet! Chiar si versul devenit proverb, cantat candva de Lizeta Kirculescu, ne reaminteste neincetat acest lucru: "Ca nu e om sa nu fi scris o poeziiii-e, macar o dat', macar o dat' in viata luuuuui!"...
Frumoase sunt sarbatorile de la romani!... Din pacate, petrecerile lant si buna dispozitie m'au cam facut sa uit de celelalte "trebi". Chiar si minunatele daruri lasate de Mos Craciun sub brad de abia acu' au fost desfacute. Si ce cadouri! Ma grabesc ("Festina Lente!") sa'ti impartasesc bucuria pe care o traiesc, rasfoind impreuna cu tine aceste minunate carti.
Ca la orice sfarsit de an, fiecare editor cauta sa'si epateze publicul cu cele mai insolite aparitii editoriale. De exemplu, Dupuis (editorul care scoate saptamanal din 1938, aproape fara intrerupere, revista "Spirou"... o revista al carei erou- far este Spirou, bineinteles, un personaj care implineste 75 de ani!... un personaj pe care autorii ce s'au succedat la "comenzi" au stiut sa'l mentina vesnic tanar): Editorul face eforturi remarcabile pentru a mentine in atentia publicului pe unul dintre cei mai mari autori B.D. pe care i'a avut in "ograda" sa in urma cu 40 de ani, Franquin,iar ultimele albume semnate de acesta sunt de fapt reeditari ale unor lucrari de altadata. Dar ce editii fabuloase! Filmele alb-negru au fost refacute iar acolo unde originalele au fost gasite, au fost folosite chiar acestea! Culorile si ele au fost refacute, conform intentiilor artistului, atunci cand au fost gasite calcurile cu indicatiile cromatice. O adevarata "remasterizare"!
... aceeasi plansa remasterizata pentru recentul album...
... si plansa remontata pentru aparitia din album in 1960 (trebuie remarcata ultima banda, care in aparitia din revista apartinea de fapt plansei nr. 2)!
... albumul din 1960 contine 2 aventuri cu Spirou insumand 60 de pagini, din care "La Peur au Bout du Fil" are numai 12 (realizezi ce efort a facut editorul si autorii ca sa obtina un volum de 62 de pagini, pornind de la o povestire atat de scurta!)!!!
Cateva din originalele lui Franquin, pline de insemnarile celor de la redactie. Este un privilegiu sa avem ocazia sa ne apropiem atat de mult de arta Maestrului...
Albumul de lux este impecabil din punct de vedere tipografic...
"Bruno Brazil"?... Ei da, o serie care a inceput sa apara prin anii '60 in revista belgiana "Tintin", odata cu sosirea lui Michel Greg la carma publicatiei, ca redactor sef. Cei 10 ani cat Greg a fost alfa & omega pentru aceasta revista, sunt anii care pot fi identificati ca perioada de aur a unui foarte important saptamanal. Revista "Tintin" se modernizeaza, noii eroi propusi cititorilor sunt mult mai adulti iar dialogurile par rupte din viata de zi cu zi. Greg munceste ca un ocnas si acopera cu scenariile sale jumatate din revista. Sunt anii cand apar serii mitice ca "Bernard Prince" si "Comanche" cu Hermann, "Bruno Brazil" cu Vance, "Olivier Rameau" cu Danny, "Luc Orient" cu Eddie Paape, "Cubitus" de Dupa, "Zig & Puce" de Greg (o incercare de resuscitare a seriei din anii '20 a lui Alain Saint Ogan), "Simon du Fleuve" de Auclair... Tot in aceasta perioada, Greg publica in "Tintin" povestirile cu "Spirit" aparute in USA in perioada postbelica si realizate de Will Eisner, unul dintre cei mai mari autori de banda desenata din toate timpurile.
Fiecare integrala cu Bruno Brazil include cate 4 albume. O serie plina de actiune si suspence, in care autorii nu'ti lasa prea mult timp de respiro. Greg si William Vance (poate in cea mai buna forma a sa) sunt influentati de spiritul James Bond care bantuia deceniul, spre bucuria atator generatii de cititori.
Pana la primirea celor 2 Integrale, in biblioteca personala nu aveam decat un singur volum "Bruno Brazil" (probabil cel mai bun dintre toate): "Commando Caiman".
La multi ani, domnule profesor! Va urmaresc in continuare cu acelasi interes.
RăspundețiȘtergeretocmai eram pe blogul tău și m-a sunat Oaneluța ca să-mi ureze la multia ani; am uitat complet, spre rușinea mea, că este și ea o Ioană!
RăspundețiȘtergereLa mulți ani, Oani!