joi, 11 septembrie 2014

Teddy Ted : He Was a Poor Lonesome Cowboy...

                  In deceniul al saselea al secolului trecut se dadea o lupta mediatica inversunata intre editorii de literatura, de banda desenata sau producatorii de filme, fiecare cautand sa'si adjudece cat mai multe carari neumblate prin preeriile Wild West-ului... Genul western se vindea foarte bine, indiferent de forma sub care era prezentat potentialului cumparator: filme pentru marele ecran dar si nenumarate seriale americane pentru televiziune (mentionez la repezeala "Bonanza", "Rin Tin Tin", "Rawhide", serialul in care Sergio Leone a fost cucerit de privirea taioasa a unui oarecare ...Clint Eastwood!, "Wanted: Dead or Alive" in care Steve McQueen isi facea debutul...), romanele cu Winnetou si Old Shatterhand ale lui Karl May, fascicule in format de buzunar, desenate la repezeala in studiourile de vise engleze sau italiene si purtand nume deja intrate in legenda printre colectionarii de banda desenata, jucarii de tot felul, de la trusa micului serif sau a sefului de trib pana la figurinele de plastic, pictate manual si reprezentand indieni sau cowboys in pozitii cat mai dinamice... Orice afacere ce facea referinta la Vestul Salbatic avea succesul asigurat.
               Problemele aveau sa apara insa in momentul in care, intr'o piata inflamata de o hemoragie de astfel de produse, artistii si producatorii nu vor mai stii sa revigoreze un gen anchilozat, repetand pana la saturatie situatii si gesturi devenite clisee... Intr' un astfel de moment de criza apare Western Spaghetti, o perfuzie de idei noi venite dinspre italieni si mai ales de la cei trei Sergio ( Leone, Corbucci si Solima ). Daca americanii si restul lumii nu mai reuseau sa largeasca granitele unui gen atat de iubit, reincalzind aceiasi mancare racita, italienii reinventeaza miturile Vestului Salbatic, spre disperarea conservatorilor. John Wayne era unul dintre ei, el urand din tot sufletul varianta italiana a unui gen pe care marele actor american l'a iubit dintotdeauna. Cum ar fi putut sa adere la noul stil in care, spre deliciul pustimii din sala, eroul murdar( de parca tot colbul de pe pistele prafuite pe hainele sale si'a gasit odihna!) nu avea nimic mai bun de facut decat sa impuste din toate pozitiile, orice misca in raza sa vizuala?... Iar cand revolverul din dotare nu mai corespundea necesitatilor, eroul spaghetti nu ezita sa puna mana pe mitraliera si sa secere randurile dusmanilor, tot asa cum un agricultor vrednic culca la pamant lanul de cereale!..
              Banda desenata a incercat si in buna masura a si reusit sa profite de oportunitate, lansand in revistele si periodicele de format mic pe care editorii se intreceau sa le publice, o multime de eroi. O parte dintre ei astazi au devenit adevarate legende. 
             
             Pentru cei care erau copii in anii '60 si invatasera sa viseze rasfoind revista "Vaillant, le Journal de Pif", Teddy Ted era Eroul. Intr'un ritm coplesitor de 3 planse saptamanal si cu niste desene de o calitate grafica neobisnuita pentru acele vremuri, eroul se impune rapid in constiinta cititorilor. Putini stiu insa ca Teddy Ted a fost imaginat grafic de Yves Roy (Francisco Hidalgo, pe numele sau adevarat), iar cele 3 povestiri initiale, insumand vreo 70 de planse, au fost scrise de Jacques Kamb, creatorul lui Dicentim din "Pif Gadget"! Eroul nu avea insa suficienta profunzime iar scenariile erau destul de predictibile.
            Odata cu instalarea la comenzi a lui Gerard Forton, pentru partea grafica si a unui veteran al editurii Vaillant, Roger Lecureux, pentru scenarii, seria "decoleaza" si isi va mentine plafonul de zbor la cea mai inalta altitudine (pe care o va atinge si depasi doar Blueberry, personajul inchipuit de Jean-Michel Charlier si Jean Giraud pentru revista "Pilote"), timp de mai mult de un deceniu...
            Desi cariera lui Forton este absolut prodigioasa, alte repere importante fiind "Bob Morane", "Jacques Flash", "Tiger Joe"... , el ramane drept DESENATORUL lui Teddy Ted, cel care l'a impus in constiinta cititorilor de pretutinden. In aceeasi masura, prin scenariile sale puternice si de o mare originalitate, Lecureux candideaza pentru titlul de "Cel mai grozav autor de povestiri western al tuturor timpurilor"!...

            In continuare, o selectie din plansele cu "Teddy Ted" aparute in "Vaillant, le Journal de Pif", care vor demonstra, daca mai era nevoie, talentul iesit din comun al lui Gerard Forton. Practic, sunt citate in ordine cronologica toate episoadele aparute in saptamanalul "Vaillant, le Journal de Pif"...




























               Despre cariera lui Gerard Forton vom mai vorbi. Merita!...

Un comentariu:

  1. Nu am știut de aversiunea lui John Wayne față de westernul spaghetti. Până la urmă, a fost firească, copia a concurat f bine originalul.

    RăspundețiȘtergere