miercuri, 9 octombrie 2013

Trei

        Atractia spre ezoterism, ocultism si mister a fost o constanta ce a insotit in permanenta toate civilizatiile, cel putin de cand exista primele surse scrise. Aceasta atractie bolnavicioasa fata de tot felul de stiinte oculte s'a datorat in buna parte fricii aproape paranoice pe care orice stat sau imperiu le'a avut de'a lungul Istoriei, fata de posibilele comploturi dirijate impotriva sa, instrumentate de puteri politice interne, externe sau combinatii intre primele doua variante. Desigur, orice imparat, rege, dictator sau sef de stat s'a inconjurat dintotdeauna de un solid aparat de securitate, de spioni dibaci si de un aparat de propaganda menit sa lanseze perdele de fum, numai bune pentru a farda realitatea. Cu toate aceste masuri de siguranta, cazurile de capete incoronate ce s'au rostogolit in rumegusul esafoadelor au fost fara numar in intreaga Istorie. Lectia trecutului nu a intrat in niste urechi surde: in fata ineficientei serviciilor de securitate, a nenumaratelor tradari si comploturi (diversitatea miscarilor subterane si subversive a fost atat de bogata in istoria lumii incat dictionarele s'au imbogatit cu o multime de cuvinte care de fapt, exprima cam acelasi lucru: complot, intelegere secreta, uneltire, intriga, conspiratie, conjuratie, cabala, masinatie, masonerie, urzeala...), cei care dirijau destinele lumii si'au atras de partea lor si pe reprezentantii unor arte si stiinte oculte.
       In secret sau declarat public, imparatii lumii se consultau cu tot felul de ghicitori, prezicatori, astrologi sau sarlatani, pentru a afla viitorul sau pentru a cumpara bunavointa unor puteri oculte.
       Preotii Faraonului in Egiptul antic erau mai mult decat posesorii tuturor cunostintelor stiintifice (cunoasterea inseamna Putere, nu'i asa?...), erau cei care interpretau mesajul pe care astrele il trimiteau muritorilor ignoranti... Amintirea Oracolelor din Grecia antica a supravietuit ruginii pe care o depune timpul pe artefactele oricarei civilizatii... Nostradamus nu mai are nevoie de prezentari, iar versurile sale sibilinice, prezicand tot felul de nenorociri, chiar si astazi mai cutremura cate o fire plapanda... Boris Eltin, craiul bicisnic de la Kremlin, nu facea un pas fara sa consulte clar-vazatoarea prezidentiala... Nicolae Ceausescu apela fara jena la o prezicatoare tiganca...
      Acest trafic greu de "informatii" oculte ne va marca profund milenii de'a randul. Astazi nu exista cotidien sau saptamanal care sa nu aibe o rubrica de astrologie. Tot asa, fiecare canal de televiziune are o astroloaga de serviciu, care stie cu precizie cum se misca astrele. Sunt destule persoane care nu'si incep ziua pana ce nu afla prognoza cititorilor in stele.
      
      In acest mecanism abscons un loc aparte a avut si matematica, astfel incat anumite cifre au capatat o semnificatie mistica, fiind folosite in diferite ritualuri. Rand pe rand, multe numere ne'au marcat constiinta. 13 inseamna ghinion, de cand cu marea tradare a lui Iuda (Isus si cei 12 apostoli ai sai); 3 : niciodata sa nu fi cea de'a treia persoana care'si aprinde tigara de la acelasi bat de chibrit (o superstitiie ce'si are radacinile in primul Razboi Mondial: prima tigara aprinsa alerta inamicul; a doua tigara aprinsa ii permitea dusmanului sa'si regleze tirul; iar a treia tigara nu mai apuca sa fie aprinsa!...); 7 pare sa fie un numar ideal: inseamna saptamana (sau septimana, cum spuneau latinii) si imparte aproape perfect anul calendaristic... 69 : un alt numar ideal, spre bucuria celor mari!...

     Trei este o cifra aproape perfecta, pe care o poti intalni in intreaga civilizatie omeneasca.
     "Cei Trei Muschetari", romanul lui Alexandre Dumas, nu mai are nevoie de nici o recomandare. Povestea plina de aventuri istorice a lui Dumas a inspirat o sumedenie de filme pentru tineret. Primul succes a fost "The Three Musketeers", un film mut cu Douglas Fairbanks.
      
          Contemporan cu filmul de succes al lui Fairbanks, tot la Hollywood (si turnat in aceleasi decoruri!!!) apare prima mare parodie din istoria filmului, un model si o reteta de succes care avea sa fie urmata cu sfintenie pana in ziua de astazi: "The Three Must-Get-Theres"! Un film de Max Linder, un francez inspirat care si'a asumat rolul principal, regia si scenariul acestei comedii incredibil de proaspete, chiar si dupa 90 de ani!
         O mica paranteza : Max Linder?... El este omul caruia i se datoreaza celebrul gag cu oglinda care a fost sparta intr'un incident nefericit. Imprejurarile cereu imperios ca oglinda sa existe in continuare, deci actorii vor fi obligati sa improvizeze la greu!...
         ...Gagul cu oglinda va fi dus la perfectiune de fratii Marx, un deceniu mai tarziu.
            In biblioteca mea poti sa gasesti o editie din 1855 a romanului "Les Trois Mousquetaires", reeditata la numai 20 de ani de la editia princeps.
         Cei 3 + 1 in versiunea Gerard Barray din 1961...
        Uniforme noi dar aceeasi bravi companioni!...
         Cei 3 + 1 in versiunea englezeasca, 22 de ani mai tarziu...
          Alte uniforme noi...
         In anii '50, Gene Kelly si Muschetarii regelui...
         Cei trei fara impetuosul d'Artagnan...
              ...si insfarsit, cei 3 la pensie, in "Omul cu Masca de Fier"...
             Inca o data 3 : "Three Little Pigs" de Walt Disney, un scurt metraj care a facut istorie.
           Urmariti de Big Bad Wolf , cei doi purcelusi se refugiaza in casa cea trainica a fratelui mai mare, la adapost.
        Dupa cel de'al Doilea Razboi Mondial, imaginea lui the bad wolf a fost asociata cu Hitler (Anul in care a fost facut filmul era 1933, anul ascensiunii  nazismului in Germania). In realitate, Walt Disney era un antisemit convins iar imaginea de mai sus, preluata din animatia originala, ne spune cu totul altceva despre lupul cel rau...
       Cei 3 pui de lup...
           Marea imparteala...
            Cele 3 maimutele care nu vad, nu aud si nu spun nimic din ce'au aflat...
               Cele 3 Gratii care l'au fraierit pe Paris...
            Cei 3 soricei orbi...
        ...si cei 3 soricei orbi in primele secvente ale celui dintai film cu James Bond: Dr. No!...
                                                                   Va urma...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu