marți, 15 octombrie 2013

Those Dangerous Girls with Bloody Swords

                    Este interesant de analizat cum fiecare epoca si'a fasonat propriile principii estetice, in functie de gradul de cultura pe care l'a atins la un moment dat, de posibilitatile materiale de care dispunea in acea perioada dar si de nivelul de lehamite la care a ajuns ca urmare a unui trai imbelsugat (este incredibil cat de mult conteaza in cultura unei comunitati satiul, indestularea sau excesul de hrana conventionala sau spirituala; Un exemplu?... Candva, in Bretania,o regiune cu clima aspra, pescarii bretoni se mai intorceau acasa cu ceva stridii si midii ratacite prin navoade, asigurandu'si in felul acesta subzistenta; astazi fructele de mare au devenit o delicatesa, la mare pret in carciumile de lux... Melcii, puii de balta erau alternative de "nevoie" la hrana obisnuita dar au devenit alimente "rafinate", pentru "cunoscatori", intr'o comunitate in care hrana nu mai constituie de mult o problema...).
                   Atunci cand vorbesc de lehamite (vorba batranilor "Te'ai saturat de prea mult bine!" ), ma gandesc si la Eternul Feminin, la prototipul de frumusete la care se raporteaza barbatii. Practic, fiecare epoca istorica sau zona geografica a avut si are un anumit model, care de cele mai multe ori se perimeaza atunci cand se intampla schimbul de generatii. Daca in Grecia Antica frumusetea feminina se apropia oarecum de ceea ce considerau frumos barbatii din generatia anilor '30 (un trup bine proportionat, mai mult scund decat inalt si cu zone bine impanate cu grasimioara !), pe vremea lui Rubens o femeie era considerata atragatoare doar daca se apropia sau depasea suta de kile!... Grasa si frumoasa! Pufosenia excesiva era considerata ca un semn de distinctie, in fapt grasimea indica prosperitatea familiei din care provenea respectiva frumusete. Incet si sigur, etalarea bunastarii personale a devenit un etalon de frumusete!... In ziua de astazi, o femeie este considerata frumoasa daca depaseste 1,80 m si este slaba ca o scandura, formele ce definesc feminitatea fiind ajutate cu silicoane de tot felul. Este un model de frumusete impus de explozia de informatie vizuala, promovata de nesfarsitele mijloace media (o silueta filiforma ocupa mult mai putin spatiu vizual si permite dinamizarea imaginii!...).
                  Luis Royo, pictorul spaniol de Pin Up-uri galactice, inarmate pana'n dinti si prea sigure pe ele, isi continua nestingherit tablourile sale cu fete voluptoase, imagini ce au umplut librariile de pretutindeni cu postere si romane cu coperti spectaculoase!...

Un comentariu:

  1. Tudor (dar nu Vladimirescu)5 noiembrie 2013 la 11:59

    Sunt și pe gustul meu, fetele astea!
    Felicitări maestrului!

    RăspundețiȘtergere