marți, 8 octombrie 2013

Time After Time

            Obsesia timpului ne urmareste ca o umbra. Expresii de genul "Imi pierd Timpul cu tine!", "Ma grabesc, nu am Timp de pierdut!", "Time is Money!", "Panta Rei" ( "Totul curge!" ne spunea Heraclit cu niste mii de ani in urma, sintetizand miscarea perpetua a lumii, scurgerea de neoprit a Timpului...), "O Tempora, O Mores!", " Ô temps ! suspends ton vol, et vous, heures propices !
Suspendez votre cours, Laissez-nous savourer les rapides délices, Des plus beaux de nos jours !" ("Le Lac", Alphonse de Lamartine)... au intrat de mult in vocabularul cotidian, reflectand interesul pe care'l manifestam atunci cand ne referim la Timpul pe care'l avem "alocat" fiecare dintre noi. "I s'a terminat firul!..." spunem atunci cand un cunoscut pleaca dintre noi, comparand Timpul Vietii cu un ghem care se desfasoara.
            Ritmul atat de alert pe care'l impune modul de viata din zilele noastre presupune prezenta Ceasului in aproape orice instrument modern pe care'l folosim azi pentru distractie sau job: Telefonul mobil ne cronometreaza fiecare secunda, Computerele la purtator si cele de pe birouri, Camerele foto si cele de filmat, Dvd player-ul chiar si Cuptorul cu microunde... toate ne amintesc "Tic, Tac, Tic, Tac!" ca Timpul alearga din ce in ce mai iute iar noi nu prea mai putem sa tinem pasul cu El!...

           O serie de mare succes din revista "Pilote" ce aparea in Franta prin anii '60- '80 este "Valerian, Agentul Spatio-Temporal". Valerian, insotit de foarte senzuala Laureline, strabate Universul in toate directiile Spatiului, dar si ale Timpului, incercand sa repare dereglarile care se tot ivesc in scurgerea normala a Timpului, accidente care ar putea provoca distrugeri iremediabile. Mezieres este un desenator care a evoluat impreuna cu seria care l'a facut celebru: daca la inceput aventurile lui Valerian erau desenate intr'un registru comic si parodic, destul de stangaci, in cateva albume stilul desenatorului se implineste, atingand deplina maturitate, fara a renunta insa la umorul care a facut atat de celebra seria ( implinirea totala a lui Mezieres va veni odata cu colaborarea sa in calitate de Art Director la proiectul numit "The Fifth Element" al lui Luc Besson).

      
         © ED Dargaud, Christin & Mezieres

                Pe la inceputul anilor '60, Pichard face o echipa foarte inspirata cu Jacques Lob pentru doua albume care aveau sa marcheze intreg deceniul: "Ulise"... O poveste de vreo 90 de pagini ce avea sa apara in capitole in diferite publicatii: "Linus", super-avangardista revista italiana din acei ani, "Charlie", alter-ego-ul francez al publicatiei din Italia si "Phenix", prozinul pe care se ostenea sa il scoata in Franta, Claude Moliterni (un fel de Dodo Nita mai norocos...).
                Inspirata foarte liber din "Odiseea" lui Homer, povestea lui Ulise propune o abordare total inedita: si daca Zeii au existat cu adevarat si erau de fapt niste extraterestrii veniti pe Pamant doar pentru a culege ceva informatii si pentru un "Picnic la Marginea Drumului", vorba fratilor Strugatski?

           Muntele Olimp, cufundat vesnic in ceata, era salasul "Zeilor", unde o constructie de neinteles pentru un eventual aheu ratacit era rampa de aterizare pentru uriasa nava interplanetara.
           Rataciti in maruntaiele acestei bizare constructii, Ulise si tovarasii sai de pribegie nimeresc intr'o sala obscura. Un gest pripit porneste niste aparate de proiectie. Inspaimantati, veteranii razboiului troian isi recunosc camarazii cazuti sub zidurile Troiei, mai vii decat niciodata. Cum ar fi putut intelege ca urmareau doar niste simple inregistrari video? Pentru ei, sala de proiectie a "Zeilor" nu era altceva decat taramul lui Hades, lumea mortilor!!!...
             Zeus ca un simplu tehnician...

           O banda desenata magnifica, pe care Timpul a uitat'o si pe care niciun editor nu se mai incumeta sa o reediteze...

        "Amintiri despre Viitor", cartea cu care Erich von Daniken a zapacit o Romanie intreaga in urma cu peste 30 de ani! Teoriile sale despre interventiile extraterestrilor in Istoria Omenirii si astazi ridica semne de intrebare...

                 " Tinerete fara Batranete si Viata fara de Moarte", un basm de Petre Ispirescu, poate cel mai profund basm romanesc, o adevarata meditatie despre Existenta... Povestea se desfasoara in buna parte intr'un tinut uitat de Timp, acolo unde ceasurile s'au oprit in loc iar viata este vesnica...
           Lumea lui Broussaille, penduland intre realitate si vis, nefiind niciodata foarte sigur care este de fapt concretul.
         © Ed. Dupuis, Bom & Frank
           O mini serie magnifica, aparent fara prea mare priza la public... din pacate!
               Chiar si Spirou s'a ratacit la un moment dat prin meandrele Timpului...
       Masina Timpului exista cu adevarat: a fost mai intai visata de un pusti...
       © Ed. Dupuis, Tome & Janry
     "Time after Time": Herbert G. Wells insusi a inventat Masina Timpului iar cel dintai calator temporal a fost Jack Spintecatorul, urmarit de politia Majestatii Sale, the Queen !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu