vineri, 28 septembrie 2012

Blueberry ' s Second Mistake

               Am scormonit printre revistele mele prafuite si am avut surpriza sa gasesc o plansa de Jean Giraud, un anunt pentru urmatoarea aventura a lui Blueberry, "Ballade pour un Cercueil", ce urma sa apara saptamanal in revista "Pilote". O plansa minunata, total inedita in albume si care e pacat sa se piarda, uitata de o lume mult prea grabita. Giraud este in plina forma, desenand in anii '70 cele mai bune albume "Fort Navajo". Atat Jean Michel Charlier, scenaristul seriei cat si Jean Giraud au poate cei mai creativi ani din viata lor. Dupa fabulosul diptic cu "La Mine de l'Allemand Perdu" si "Le Spectre aux Balles d'Or"(albume dupa care s'a facut o adaptare cinematografica imbecila...), a urmat o adevarata epopee care avea sa se incheie dupa aproape 500 de planse, adica 10 albume ce aveau sa apara pe la diferiti editori.  Ciclul incepe cu "Chihuahua Pearl", se continua cu "L'Homme qui Valait 500.000 $", "Ballade pour un Cercueil", "L'Outlaw"("Le Hors la Loi"), "Angel Face"...
                 Povestile sunt superpasionante, aproape adulte, poate tot ce s'a facut mai bine in banda desenata western si nu numai!...Desenele ating perfectiunea, Giraud facand eforturi sustinute sa evolueze continuu. Foloseste multe imagini fotografice pentru a reda cat mai veridic cadrul in care se desfasoara actiunea.
                 In unele situatii insa imprumuta cate o imagine fara justificare. Sau poate ma insel eu?...
      O imagine publicitara pentru o marca de pasta de dinti ce aparea in 1972 in revista saptamanala "Pilote". In acest timp, era publicata in foileton povestirea "Ballade pour un Cercueil", dar in albume deabia aparea "General Tete Jaune" (politica editoriala era ca intre aparitia unor planse in foileton in revista si aparitia lor in album sa existe un decalaj de cel putin 2 ani, astfel incat editorul sa poata vinde cat mai mult din tirajul revistei).
    ...Varianta publicitara pentru femei a aceluiasi produs...
     ... Minunata coperta de la albumul "Chihuahua Pearl"...


     ...Si un montaj croit la mare graba cu materialul clientului!...

Un comentariu: