miercuri, 6 iunie 2012

Tintin INEDIT !!!

Cine ar fi pariat in 1929 pe un personaj insipid si foarte stangaci desenat, care aparea in "Le Petit Vingtieme", supliment saptamanal al unui ziar belgian de orientare catolica?... Probabil ca nimeni, poate ca nici macar Georges Remi, mult mai cunoscut ca Herge, pseudonimul sub care a creat saga lui Tintin. O saga ce numara peste 20 de albume si care s'a ameliorat ca scenariu si grafica de'a lungul timpului, impunand in cele din urma un stil, "Linia Clara", copiat si continuat pretutindeni unde exista banda desenata. Povestirile sunt extraordinar de palpitante iar albumele creeaza un tot unitar si coerent. Lucru pe care l'a simtit mai tarziu Steven Spielberg, atunci cand si'a rezervat drepturile de ecranizare a albumelor lui Tintin, cu multi ani inainte de a realiza "The Adventures of Tintin".
  Aventurile lui Tintin s'au vandut pretutindeni in lume, inclusiv in Romania, in tiraje ametitoare de zeci de milioane de exemplare. Odata cu moartea lui Herge, conform ultimei sale dorinte saga lui Tintin a luat sfarsit. Desi de'a lungul carierei sale Herge a lucrat cu o sumedenie de asistenti, avand la un moment dat cel mai important atelier B.D., el a preferat ca traseul aventuros al lui Tintin sa se'ncheie odata cu disparitia sa.
 Herge era un artist vesnic nemultumit de sine, care relua un desen pana ce simtea ca forma asternuta pe hartie atinge perfectiunea. Multe din albumele sale au mai multe versiuni, alb-negru, color sau integral redesenate. Aventurile lui Tintin apareau in "Le Petit Vingtieme" sau in propria revista "Tintin",cate 2 planse saptamanal. Pentru aparitia in album cele 2 planse erau remontate intr'o singura plansa, existand de fiecare data imagini trunchiate, iar uneori erau excluse casete intregi. In continuare iti prezint cateva planse, asa cum apareau ele in revista "Tintin" in 1956 si aceleasi planse remachetate pentru editia in album.
  Primul album Tintin, o incursiune in Uniunea Sovietica, o lucrare puternic impregnata de ideologia occidentala... © Ed. Casterman
 ... si cea din urma aventura a lui Tintin, in care Herge incearca sa reinvie frumoasele timpuri de odinioara, astfel ca apar ca intr'o defilare de ziua nationala, toate personajele secundare care au dat culoare acestei serii: Bianca Castafiore, generalul Alcazar, cei doi Duponzi... Din pacate, alchimia care a mers atat de bine in celelalte albume, aici nu mai functioneaza.
  Celebra coperta 4 ce aparea in editiile vechi si pe care daca o privea cu atentie, orice fan Tintin isi putea verifica cunostintele, compozitia avand extrase din primele albume ale seriei.
 
Prima plansa din " Coke en Stock " asa cum a aparut la sfarsitul anului 1956 in revista " Tintin "...
... si aceeasi plansa, asa cum a aparut in albumul " Coke en Stock ". Compozitia originala a fost modificata prin amputarea primului strip. Herge a fost ispitit sa inceapa o povestire cu o imagine care anunta sfarsitul unei alte aventuri, un decupaj revolutionar pentru acei ani. 

      ... un gag total INEDIT in album, cu agasantul Lampion si imperturbabilul Nestor...
     Cele 2 planse, asa cum au aparut in revista " Tintin "...
       ... si plansa nr. 57 din album, obtinuta prin remontarea celor 2 planse anterioare.
Plansa nr. 58 din album...
Plansa nr. 59 din album
Plansa nr. 60 din album
Plansa nr. 61
...plansa nr. 62 care incheie acest album. Urmatoarea aventura a lui Tintin, " Coke en Stock " nu va mai fi publicata in format panoramic, pe 2 pagini ci in formatul obisnuit. 

Un comentariu: