miercuri, 6 iunie 2012

Clubul Temerarilor - Alti Temerari, aceeasi Aventura...

   Prin 1967 incepe mica aventura care se numea Clubul Temerarilor... o colectie de fascicole de 55-60 de pagini, cu coperti foarte viu colorate si cu un continut de cele mai multe ori indoielnic, povestiri istorice sau de aventura. Editorii incercau sa reediteze succesul pe care il avusese intre cele 2 razboaie mondiale  I.G.Hertz, un editor care a facut vanzari serioase cu brosuri tiparite pe hartie ieftina dar cu coperti atragatoare. Hertz este cel care intra in  casele tuturor, chiar si in cele mai umile cu colectii ca "Cei 3 cercetasi", "Submarinul Dox", "Percy Stuart"( serie dupa care avea sa fie inspirata o banda desenata populara in a anii '60, Dim Dunareanu), "Colectia celor 15 Lei", "Femei Celebre", "Tarzan", "Winnetou" si cate alte mari succese...
  Din titlurile aparute in Clubul Temerarilor s'a ales praful si nici nu e de mirare : majoritatea erau tare tembele. O exceptie : "Moarte si Portocale la Palermo" de Vintila Corbu, scris in complicitate cu Eugen Burada (un tandem ce avea sa imagineze mai tarziu pentru Sergiu Nicolaescu, scenariile  filmelor "Un Comisar Acuza", "Revansa" si "Nea Marin Miliardar" ). Povestirea de vreo 120 de pagini (aparuta in 2 fascicole) avea sa fie dezvoltata intr'un thriller de mare succes european "Cenusa si Orhidee la New York". Nici nu e de mirare : Vintila Corbu, fara sa fie genul de scriitor care abureste lentilele de la ochelarii domnilor academicieni, este un mare autor de literatura populara !
 In continuare, o serie de coperti, care mai de care mai colorata si mai kitschoasa, imaginate de cativa graficieni, dintre care trebuie mentionat Dumitru Ionescu, cel care ani la rand a ilustrat celebra serie de fascicole "Povestiri Stiintifico-Fantastice".

Un comentariu:

  1. Le stiu aproape pe toate care apar in articol :) Cred ca multe din ele sint inca in biblioteca. Fiul hienei mi-a placut cel mai mult.

    Salutari!

    RăspundețiȘtergere