joi, 11 octombrie 2012

The Girl Behind the Picture

          Privind toate aceste minunate fete din tablouri e firesc sa'ti pui la un moment dat intrebarea:  Cum a reusit oare pictorul sa redea realitatea "Plus Vrai que la Nature"?... Cu atat mai mult cu cat ti'ai incercat si tu puterile intr'un desen macar o data, sperand sa poti egala natura sau daca nu cumva, cu un pic de noroc chiar sa o depasesti!... Ai avut ocazia sa mai vezi prin filme sau documentare pictori in actiune, privind modelul incremenit in pozitia dorita, masurandu'l si analizandu'l cu un ochi critic iar cand afli ca un tablou ca Mona Lisa a necesitat mai mult de 10 ani ca sa fie desavarsit, nu sti pe cine ar trebui sa deplangi mai tare: amaratul de model, anchilozat de atata nemiscare sau artistul care trebuia sa modifice in permanenta lucrarea, dat fiind ca subiectul tabloului imbatranise vizibil in cei 10 ani scursi?... In realitate lucrurile se intamplau usor diferit. Pictorul nu petrecea in compania modelului decat cateva zile, timp in care el realiza cat mai multe schite de compozitie, de atmosfera si de detaliu al fizionomiei persoanei ce urma sa fie pictata. Pentru vesmintele somptuoase pe care persoana pictata le purta in tablou, se foloseau manechine de carpa, asezate exact in pozitia dorita. Foarte important era sa se foloseasca acelasi tip de lumina, venind intotdeauna din aceeasi directie.
        Iti imaginezi, desigur, ca un tablou comandat unui pictor la moda intr'o epoca sau alta era un obiect de lux, deci foarte scump. Leonardo isi intretinea legenda de vedeta: nu picta daca in vastul sau atelier nu rasuna discret muzica interpretata de un ansamblu de camera (daca te gandesti bine si noi lucram cu castile pe urechi, ascultand cantecele care ne stimuleaza; din pacate, asemanarea dintre noi si Leonardo se opreste cam pe aici!)...
    Trecand peste secole ca un viteaz din poveste, ajung aproape de zilele noastre. Iti mai aduci aminte de Earl Moran, un pictor celebru in State pentru nesfarsitele Pin Ups-uri cu care umplea calendarele si revistele anilor '50 si nu mai putin celebru model al sau, Marilyn Monroe, inainte de a deveni o stea de cinema?... Imaginea din stanga este doar pentru presa, deci o publicitate caci in realitate artistii din epoca lucrau in cea mai mare masura dupa fotografii.

          Dar articolul de astazi va porni pe urmele unui alt mare pictor american, o "icoana" in Statele Unite si nu numai: Gil Elfgren. Un artist in arhivele caruia s'au pastrat din fericire multe din documentele fotografice care i'au servit in realizarea unor tablouri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu