luni, 26 noiembrie 2012

Natacha , Krasivaya Devushka

         La scurt timp dupa miscarile sociale care au bulversat sistemul politic din Franta si Cehoslovacia (tara care avea sa fie invadata de trupele tarilor semnatare a Pactului de la Varsovia, cu exceptia Romaniei), intreaga viata culturala s'a maturizat si a capatat dreptul sa treaca de la pantalonii scurti direct la costumul de adult. Revistele de banda desenata se inmultesc ca ciupercile dupa ploaie, iar majoritatea autorilor BD isi imagineaza ca daca sunt triviali si obsceni, cu atat sunt mai adulti. Primele numere din "L'Echo des Savanes" sau "Fluide Glacial" sunt pline de obscenitati, desfiintarea cenzurii deschizand o adevarata cutie a Pandorei. Aceasta betie pornografica avea sa dureze cativa ani, dupa care lucrurile aveau sa reintre oarecum in normal. Am spus oarecum, caci banda desenata nu avea sa mai fie niciodata la fel ca cea de dinainte de '68.
        Si revistele de copii se maturizeaza. "Spirou" si "Tintin" sunt primele publicatii care reactioneaza iar Natacha este prima eroina sexi din "Spirou". Unui cititor din zilele noastre, obisnuit cu imagini indraznete, ii este greu sa inteleaga in ce consta revolutia pe care a facut'o un personaj ca Natacha, aparand in paginile unei reviste pentru copii!... In acei ani, Natacha a fost fata care a emancipat banda desenata!
         Walthery, autorul seriei, continua epopeea eroinei in publicatii  adulte, cu imagini mult mai indraznete si care ii fac sa viseze pe micutii cititori de altadata...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu