joi, 23 august 2012

Banda Desenata versus Betty Page

   Nici Banda Desenata nu putea ramane indiferenta la nurii prea frumoasei starlete. Cea de'a noua arta abia de iesise de doua decenii din pubertate, o maturizare insotita in perioada undergroundului american ('68-'71) de nesfarsite scandaluri provocate de artisti ca Robert Crumbs sau Gilbert Shelton sau in perioada de contestare europeana, intarziata pana in '72, cand scandalagii se numeau Gotlib, Mandrika sau Alexis care umpleau paginile din "L'Echo des Savanes" cu tot soiul de scatologii si scarbosenii, considerate de autorii respectivi autentice emancipari...  In mod natural, imediat ce artistii underground au epuizat toate incercarile provocatoare, menite sa testeze limitele rezistentei unui regim conservator, in banda desenata s'a revenit la o maniera narativa oarecum clasica, dar cu un bun castigat: o viziune mai adulta, in care un loc important il avea si viata de cuplu.
   Un artist ca Dave Stevens, foarte apreciat in SUA in anii '80, preia in benzile sale desenate modelul Betty Page, cu breton si cu minimum de lenjerie asa cum ne invatase ca e bine sa poarte. Povestile sale nu sunt deloc sofisticate, ba pot sa afirm ca sunt de'a dreptul tampite si lipsite de haz, dar ce placere sa revezi silueta lui Betty!... Te las sa urmaresti in alternanta imaginea ei, asa cum a pastrat'o fotografia si extrase din albumul "Rocketeer" al lui Dave Stevens. Albumul a avut si o ecranizare pentru cinema, la fel de neinspirata ca si cartea...

   P.S. Atat de tare mi'a placut subiectul incat m'am grabit sa'l public fara prea multe interventii. Astfel, plansele din "Rocketeer" sunt fotografiate si nu scanate, de unde si calitatea indoielnica a materialului... Scuze!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu