miercuri, 25 noiembrie 2015

Ginger sau micile plăceri demodate...

            "Come let's discover you and me the old-fashion pleasures
           Your heart against mine in spite of the crazy beats
            I want to feel my body embraced by yours
            Let's dance cheek to cheek"...

              Fireste, micile placeri demodate erau "descoperite" de Charles Aznavour prin anii '70, in limba franceza si totul suna cam asa:
            "Viens découvrons toi et moi les plaisirs démodés
           Ton cœur contre mon cœur malgré les rythmes fous
           Je veux sentir mon corps par ton corps épousé
           Dansons joue contre joue"...

           Dar cum in zilele noastre lipiciul ce tinea strans spatiul mioritic de organismul francofon a iesit de mult din garantie, devenind doar o amintire, ca orice oportunist de conjunctura am preferat sa deschid articolul de astazi cu un citat in engleza, o limba pe care tineretul de acum a adoptat'o cu mult entuziasm. De altfel, ma grabesc sa apelez la cunostintele mele subtirele de engleza, atata timp cat inca aceasta limba este vie.
           Te intrebi poate ce vreau sa spun?... Pai, fiindca imi place foarte mult Istoria, atat de mult incat parca m'am nascut cu ochii indreptati spre trecut, mi'am amintit de latina... O limba pe care orice copilas o studiaza fara niciun pic de entuziasm, intrebandu'se la ce serveste sa cunosti o limba moarta, pe care vorbitorii ei nu au fost capabili sa o mentina in viata?... In fata popoarelor migratoare, latinii au coborat in colb stindardele candva acoperite de glorie, totodata pierzand suprematia, trecutul dar si limba lor. In zilele noastre, civilizatiile europene abdica si mor cate un pic in fiecare zi in fata presiunii exercitate de noilor valuri de migratori... Preafrumoasele reguli ale Democratiei, scrise cu litere de foc si sange pe tot felul de Carte (din latinescul charta) si Manifeste emotionante sunt ignorate deliberat de "musafirii" nepoftiti. Nici nu e de mirare: cine are tupeul sa pretinda ca pe acest Glob de tina toti gandim la fel si imaginam viitorul pictat in aceleasi culori?..
           Sunt o persoana cu o anumita varsta in Cartea de Identitate, incapabila sa asimileze alte limbi straine decat cele pe care deja mi le'am insusit. Fiindca in franceza ma descurc si in engleza nu ma fac chiar de ras, ma grabesc sa'ti comunic in aceste limbi, pana nu le uit, cateva versuri sensibile scrise candva de Charles Aznavour. Dar fiindca am ramas acelasi oportunist, ca la inceputul articolului, ma grabesc sa ma adaptez la noile conditii ce se prefigureaza in vechea si obosita  Europa. Astfel, micile placeri demodate presupun ca vor suna cam asa, in noile conditii: 
            "هيا نكتشف لي ولكم ملذات الأزياء القديمة            قلبك ضد الألغام على الرغم من فوز مجنون
            أريد أن أشعر جسدي احتضنت من قبل       لك
            دعونا الرقص الخد إلى الخد "...
            Te asigur, nu este Omar Khayyam ci tot Charles Aznavour si micile sale placeri burgheze...

        They're Dancing Cheek- to- Cheek... Joue contre Joue... In urma cu 80 de ani, Fred Astaire si Ginger Rogers descopereau placerea dansului, pe care au incercat sa ne'o transmita si noua prin cele 10 filme pe care le'au facut impreuna. Filmele sunt departe de a fi capodopere ale celei de'a 9a arte... Dar in momentul in care se fac auzite primele note scrise de George Gershwin, Irving Berlin sau Jerome Kern iar Fred & Ginger schiteaza cei dintai pasi de dans, uitam pungile cu floricele de porumb si incercam sa ne inchipuim pe ringul de dans.Dansul lor este pura Magie!...

       Prin cotloane uitate am gasit cateva fotografii ingalbenite de timp cu o fata superba, peste care timpul a refuzat sa se astearna: Ginger. O fata senzuala ca acum 80 de ani... o fata sexi ca in zilele noastre... Micile placeri demodate...

        O fotografie de colectie cu doi actori minunati: Ginger Rogers si Cary Grant

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu