duminică, 13 mai 2012

Western Spaghetti

 Cand in Italia a apus moda filmelor " Sword & Sandal " producatorii se intrebau nelinistiti ce vor face cu hergheliile de cai. Raspunsul a venit foarte natural: GO WEST ! Sabiile si sulitele s'au transformat in Colt-uri si Winchester-uri iar coifurile au devenit palarii cu boruri largi. Modelul era, fireste, westernul american si toata lumea semna cu nume anglo-saxone. Astfel, Sergio Leone devenea Bob Robertson atunci cand regiza " Pentru un pumn de dolari ", filmul care a produs declicul. In rolul principal, un actor american, perfect obscur, al carui destin parea sa fie legat de seriale T.V. de doi bani: Clint Eastwood. Ce anume face diferenta intre westernul clasic american si westernul spaghetti ?...In primul rand, abordarea subiectului. Daca la americani personajul avea nevoie de o ora de psihanaliza personala pana ce se hotara sa lichideze Raul, la italieni personajul punea mana pe arma din prima secventa si nu se mai oprea din tras pana ce nu aparea pe ecran scris cu litere mari FINE, fara sa se intrebe daca arma nu ar trebui reincarcata din cand in cand. In al doilea rand, caracterul personajelor: in filmele americane, Bunul si Raul respectau preceptele biblice si erau usor de identificat. In westernurile spaghetti granita dintre alb si negru era foarte volatila; de fapt, nu prea exista. Iar in al treilea rand, diferentele sunt facute de niste nume: Sergio Leone, Ennio Morricone, Sergio Corbucci, Franco Nero, Giuliano Gemma...
  Restul e istorie...
  Urmeaza un TOP 20, propriu si personal...
  Imaginile reproduse sunt din colectia personala.

4 comentarii:

  1. Foarte tare articolul. Bun topul dar ati omis un western memorabil "IL RITORNO ALLA MORTE".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De la inceput am recunoscut ca este o alegere foarte subiectiva si poate de moment :cand am scanat materialele pentru publicare, erau vreo 40 de coperti. Clipa cea mai grea a fost atunci cand am fost nevoit sa optez, mie placandu'mi toate, fara exceptie.De pilda, KEOMA, un film de calitate a ramas pe margine, dar poate ca am sa recidivez candva cu o continuare.
      Cat despre " IL RITORNO ..."astept cu nerabdare sa castige concursul si sa inceapa ascensiunea in topuri !
      O noapte fara cosmaruri...

      Ștergere
  2. Daca tot discutam despre cele mai deosebite westernuri spaghetti, va anuntam ca a fost lansat posterul oficial al cea ce se anunta cel mai bun western spaghetti, Il ritorno ala morte.
    Il puteti vedea in avanpremiera aici: POSTER IL RITORNO...

    RăspundețiȘtergere
  3. Western-ul, genul de film cu care Hollywood-ul a reuşit să păcălească o lume întreagă asupra caracterului real al americanilor!

    RăspundețiȘtergere